Charlotta Thodelius, doktor i arkitektur och kriminolog, om platser för ungas självmord (S1:E3)

Charlotta Thodelius, doktor i arkitektur och kriminolog, vet vilka platser som minskar risken för att unga människor tar sitt liv, och vilka platser som ökar risken. Vi pratar om god arkitektur, om hur samhället kan få människor att må bättre och hur viktigt det är att planera platser så att risken minskar för både olyckor och självmord. Kan det vara så att höga stängsel och långa säkerhetsavstånd till järnvägen ökar risken för självmord? Vet samhällsplanerare tillräckligt mycket om vad som får människor att ta sitt liv? Om det, och mycket annat, pratar vi om i detta avsnitt.

Läs mer:

https://www.chalmers.se/sv/personal/Sidor/chatho.aspx
http://www.mynewsdesk.com/se/chalmers/pressreleases/raett-arkitektur-kan-motverka-sjaelvmord-2812264

Hur svårt kan det vara-podden 
– samtal med folk som kan något om sånt du borde undra över
 
(Eller ett korståg mot dumhet och förenklade analyser)

Det mesta är enklare när man vet hur man ska göra: Ändå är det ofta de som vet minst som är mest tvärsäkra. Kan det vara så att tusen år av mänsklig kunskapstörst har fått oss att tro att alla nu vet allt om allt? Har glädjen över minskad auktoritetstro lett till att alla nu är experter på allt? Kan vi ha skapat ett ”Hur svårt kan det vara-samhälle”?

Borde jag intervjua dig i podden? Eller något annat som borde uppmärksammas? Kanske en person som borde få berätta om sin kunskap? Något som som folk tror är enkelt men som är väldigt komplicerat? Här av dig till HurSvårtKanDetVara? på Facebook, Twitter eller Instagram eller på hemsidan: hursvårtkandetvara.se Där kan du självklart också läsa mer om podden, hitta länkar och lyssna på andra avsnitt.

Jag som gör podden heter Björn Sundin och är föreläsare, konsult och författare. Läs mer om mig här: bjornsundin.se

Podden hade inte varit lyssningsbar om inte Mikael Enbom redigerat, fixat ljudet och gjort slutproduktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait