Om du är som mig nöjer du dig inte med enkla svar på frågor som är komplicerade: det måste rimligen vara möjligt att hålla två tankar i huvudet samtidigt och resonera om för- och nackdelar även när omvärlden tycks tvärsäker. Oavsett om det gäller munskyddstvång, offentliga personer i butiker eller privatpersoner i liftköer så finns det flera sidor av saken.
Här är tre tips för att upptäcka nya sätt att se på saker:
- Använd Pocket.com
Pocket har blivit ett av mina favoritverktyg: Dels kan jag där spara artiklar och länkar som jag tror att jag vill återkomma till senare (både för bokskrivande och av andra skäl). Dels tipsar Pocket om andra artiklar utifrån vad jag läst och sparat, vilket gör att jag helt enkelt lär mig mer om allt möjligt. Även om de flesta tips är väldigt USA-anpassade så har jag fått upp ögonen för mycket nytt med hjälp av Pocket. Pocket är gratis (om man inte vill kunna söka fritt och använda mer avancerade funktioner).
2. 500 ord om komplicerade saker
I nyhetsbrevet Complexity Condensed beskriver Louis Pereira komplicerade saker med exakt 500 ord. Självklart är 500 ord inte alltid tillräckligt för att lära sig det man vill, men det är trevligt skrivet och tillräckligt kortfattat för att man ska kunna bestämma sig för om man behöver läsa på mer om ämnet (eller om man redan kan tillräckligt om det… 😉 ) Nyhetsbrevet är gratis.
3. Läs seriösa dagstidningar
Ingen har tid att läsa allt, men hellre än att läsa korta snuttar på internet-baserade tidningar så är det klokt att ägna 20 minuter per dag åt en riktig dagstidning. Jag föredrar Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet, eftersom de är tillräckligt seriösa för att ta upp det mesta av det man behöver veta om det som händer i världen. Men självklart finns det gott om lokala och regionala dagstidningar och andra nyhetsmedier som också är seriösa. Men nöj dig inte med de viktigaste rubrikerna eller det som sammanfattas på hemsidan, då får du faktiskt inte alls tillräcklig koll på vad som är viktigt att veta om det som händer i världen.