Hur svårt kan det vara – hur vår civilisation hotas när alla är experter på allt. Boken kommer i vår.

En bok om hur vår civilisation hotas när alla är experter på allt.

Det vi ser utspelas under Corona-pandemin illustrerar problemet så tydligt: AI-företagare som utger sig för att veta hur viruset kommer att sprida sig, självutnämnda experter på Facebook och forskare inom helt andra områden som plötsligt blivit experter på smittskydd. Att alla tydligen är experter på allt är inte unikt för Corona-krisen, men nu ser vi det tydligare. Boken började nästan skriva sig själv.

Utgivning i vår

Boken är nu i stort sett färdigskriven, men det återstår några vändor med redigering och arbetet med källor och faktakontroll pågår (viktigt med en sån här bok). Men skälet till att den inte är färdig ännu är inte att arbetet tar så lång tid, utan att jag inte vågar slutredigera den innan en ny president verkligen är installerad i USA.

I våras utgick jag från att Trump skulle vinna och det hade inte varit ett problem just för boken (men för resten av världen). I somras utgick jag från att Biden skulle vinna och det är inte heller svårt att förhålla sig till i boken. Ett presidentval som inte blir avgjort, som utlöser protester eller som leder till att en bortröstad president inte lämnar sin post är dock svårare att förhålla sig till. Boken riskerad kännas daterad redan när den kommer ut.

Alltså avvaktar jag tills allt är ”klart” med presidentvalet i USA.

Boken har varit planerad länge. Jag gör sedan tidigare podden ”Hur svårt kan det vara” där jag intervjuar människor som faktiskt kan något – om saker som vi alla borde vara nyfikna på (www.hursvårtkandetvara.se). Tanken har hela tiden varit att en del av de där intervjuerna skulle användas i en kommande bok som ett sätt att förklara att ämnen faktiskt är komplicerade – tillsammans med exempel på ”dumhet” och folk som tror mer på sunt förnuft än forskning. Jag håller på att skriva boken, men jag behöver hjälp med att publicera den…

Även förlagsutgivning kräver insamling

Jag hoppas att ett förlag ska ge ut boken men har lärt mig att inga förlag har råd att ta risker – så för att ge ut en bok om man inte har en säker försäljningssuccé krävs förbeställd upplaga eller finansiering av layout, tryck och marknadsföring. Jag kommer inte tjäna något på bokutgivningen, eventuella pengar som blir över från kampanjen kommer att gå till marknadsföring av boken (och kanske utdelning till exempelvis skolor…?).

Jag har högskoleexamen och erfarenhet inom kommunikation, i övrigt är jag inte expert på det jag skriver om i boken: jag försöker istället förklara vad forskning visar och vad andra experter kommit fram till. Drygt 20 år inom politik på olika nivåer har gett mig en god förståelse för hur samhället fungerar och att man gör klokt i att lyssna på andra innan beslut. Nyfikenhet, bra minne och en hyfsad förmåga att förklara komplicerade saker är en bra förutsättning…

2017 skrev jag boken ”Samhällsbygge pågår” (Hjalmarson & Högberg förlag).

Här kan du läsa mer om mig.

Tidsplan

Jag håller på att skriva boken och ett första utkast skickades till dem som ville i somras. Nu avvaktar vi i princip bara att det ska klarna hur det blir efter presidentvalet i USA (Trump är ett lite för tydligt exempel i boken för att missa det…). Tanken var ursprungligen utgivning tidigt denna höst.

Mer om bokens innehåll och syfte:

Grundtesen i boken är att vi står inför en utveckling där tusentals år av utveckling och framåtskridande – som gett oss de mest utvecklade samhällen människan någonsin upplevt – riskerar att brytas av fördumning och tillbakagång. En del av det som lett oss till dagens situation är förklarliga följder av teknisk utveckling, ökad kunskap, globalisering och bättre kommunikation. Men krafter som tjänar på att försvaga tilltron till kunskap och erfarenhet har – av olika skäl – lärt sig utnyttja svagheterna i dagens samhälle på ett sätt som förskräcker.

Trumps seger i USA 2016 och Brexit i Storbritannien är de mest kända, men jag argumenterar i boken för att det är samma faktorer som gjort att ”invandringsfrågan” blivit viktigare än ekonomi, jobb och utbildning och att allmänt populistisk politik kommit att dominera inte bara det svenska samhället utan de flesta demokratiska samhällen. Och att det är samma logik som gör att en hockeymålvakt anser sig vara expert på hur smittspridning ska stoppas.

Vill du läsa och ha synpunkter?

Vill du hjälpa till att läsa hela eller delar av manuset innan det går till tryck är jag jättetacksam! Utkastet finns som EPUB-fil (e-boksformat som anpassar sig efter mobil eller läsplatta) och som pdf-fil för den som föredrar det. Hör av dig till bjorn@bjornsundin.se eller via sociala medier så får du en länk till filerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...