Hur svårt kan det vara?

En bok om hur vår civilisation hotas när alla är experter på allt.

Läs mer på Indiegogo-sidan!

Det vi ser utspelas under Corona-pandemin illustrerar problemet så tydligt: AI-företagare som utger sig för att veta hur viruset kommer att sprida sig, självutnämnda experter på Facebook som ”granskar” sanningen i myndigheternas budskap och forskare inom helt andra områden som plötsligt blivit experter på smittskydd. Att alla tydligen är experter på allt är inte unikt för Corona-krisen, men nu ser vi det tydligare. Boken började nästan skriva sig själv.

Boken har varit planerad länge. Jag gör sedan tidigare podden ”Hur svårt kan det vara” där jag intervjuar människor som faktiskt kan något – om saker som vi alla borde vara nyfikna på (www.hursvårtkandetvara.se). Tanken har hela tiden varit att en del av de där intervjuerna skulle användas i en kommande bok som ett sätt att förklara att ämnen faktiskt är komplicerade – tillsammans med exempel på ”dumhet” och folk som tror mer på sunt förnuft än forskning. Jag håller på att skriva boken, men jag behöver hjälp med att publicera den…

Även förlagsutgivning kräver insamling

Jag hoppas att ett förlag ska ge ut boken men har lärt mig att inga förlag har råd att ta risker – så för att ge ut en bok om man inte har en säker försäljningssuccé krävs förbeställd upplaga eller finansiering av layout, tryck och marknadsföring. Jag kommer inte tjäna något på bokutgivningen, eventuella pengar som blir över från kampanjen kommer att gå till marknadsföring av boken (och kanske utdelning till exempelvis skolor…?).

Jag har högskoleexamen och erfarenhet inom kommunikation, i övrigt är jag inte expert på det jag skriver om i boken: jag försöker istället förklara vad forskning visar och vad andra experter kommit fram till. Drygt 20 år inom politik på olika nivåer har gett mig en god förståelse för hur samhället fungerar och att man gör klokt i att lyssna på andra innan beslut. Nyfikenhet, bra minne och en hyfsad förmåga att förklara komplicerade saker är en bra förutsättning…

2017 skrev jag boken ”Samhällsbygge pågår” (Hjalmarson & Högberg förlag).

Här kan du läsa mer om mig.

Tidsplan

Jag håller på att skriva boken och ett första utkast skickades till dem som ville i somras. Nu avvaktar vi i princip bara att det ska klarna hur det blir efter presidentvalet i USA (Trump är ett lite för tydligt exempel i boken för att missa det…). Tanken var ursprungligen utgivning tidigt denna höst.

Mer om bokens innehåll och syfte:

Grundtesen i boken är att vi står inför en utveckling där tusentals år av utveckling och framåtskridande – som gett oss de mest utvecklade samhällen människan någonsin upplevt – riskerar att brytas av fördumning och tillbakagång. En del av det som lett oss till dagens situation är förklarliga följder av teknisk utveckling, ökad kunskap, globalisering och bättre kommunikation. Men krafter som tjänar på att försvaga tilltron till kunskap och erfarenhet har – av olika skäl – lärt sig utnyttja svagheterna i dagens samhälle på ett sätt som förskräcker.

Trumps seger i USA 2016 och Brexit i Storbritannien är de mest kända, men jag argumenterar i boken för att det är samma faktorer som gjort att ”invandringsfrågan” blivit viktigare än ekonomi, jobb och utbildning och att allmänt populistisk politik kommit att dominera inte bara det svenska samhället utan de flesta demokratiska samhällen. Och att det är samma logik som gör att en hockeymålvakt anser sig vara expert på hur smittspridning ska stoppas.

Vill du läsa och ha synpunkter?

Vill du hjälpa till att läsa hela eller delar av manuset innan det går till tryck är jag jättetacksam! I så fall kan du anmäla det när du bidrar eller genom att e-posta till bjorn@bjornsundin.se